Odin is verreweg de belangrijkste Åse. Samen met zijn beide broers Vili en Ve had hij van het lichaam van de oude reus Ymir Midgard geschapen en later nog de tuin der goden: ‘Åsgard’. Later was hij een van de vier scheppers der mensen, terwijl hij ook van de meeste goden de vader werd. Het scheppen van de mensen en het ‘stamvaderschap’ hebben waarschijnlijk geleid tot zijn meest gebruikte bijnaam ‘Alvader’.
In het vroege begin van de wereld werd de jonge oppergod nieuwsgierig naar de toekomst. Hij wilde weten hoe het verder zou aflopen. Uiteindelijk wist hij dan een slok te nemen uit de Bron van het Lot. De prijs die hij hiervoor betaalde was hoog. Hij moest zijn rechteroog missen.
Om de wereld zo goed mogelijk te kunnen regeren/in de gaten te kunnen houden, heeft Odin een troon, Lidskjalf (‘de kam de wereld’) vanwaar hij een goed uitzicht heeft over Gladsheim.
Om zich nog meer kennis te kunnen vergaren bezit de Alvader twee raven, Hugin en Munin (hetgeen Gedachte en Herinnering betekent), welke hem berichten wat er in de wereld zoal gaande is, zodat Odin met juiste kennis van zaken kan handelen.
Wanneer hij nu ingrijpt rijdt hij vaak uit op zijn achtbenige hengst Sleipnir al dan niet gevolgd door zijn twee wolven, Freke en Gere om dingen weer in rechte banen te leiden.
Odins grootste liefde is de strijd. Het is dan ook uit zijn bewondering voor heldenmoed en dapperheid dat hij in zijn burcht de ‘Gevallen Krijgers’ (zij die een heldendood stierven op het slagveld) een nieuw leven bood, dat overdag bestaat uit strijd en gevechten en iedere dag wordt besloten met een overheelijk banket, waarbij natuurlijk veel bier, wijn en mede word gedronken. Het bekendste wapen van de oppergod was zijn speer, Gungnir. Deze speer had de eigenschap dat het een dodelijke angst verspreide onder die mensen, die ermee in aanraking kwamen. Behalve deze magische speer bezit Odin ook een magische ring Draupnir, waarvan elke negende nacht acht (niet-magische, maar verder identieke) ringen vanaf vallen.
Odin is getrouwd met Frigg. Zijn huwelijk weerhoudt hem er echter niet van om af en toe pogingen te ondernemen om jonge maagden aan de haak te slaan. Odin’s huwelijk met Frigg is niet de beste die men zich kan voorstellen. Odin reist dan ook dikwlijs door Gladsheim om aan zijn eega te ontkomen. Odin kan zijn verschijning uiteraard anders laten overkomen; in zijn ware verschijningsvorm is hij echter een man van ongeveer vijftig jaar, met een grijze baard. Over zijn kalende hoofd draagt hij een grijs/bruine reishoed, terwijl zijn speer, Gungnir, draagt als was het een reisstaf. Op zijn tochten door Gladsheim draagt hij vaak een grijze reistuniek, met daarover een blauwe cape. Vaak verkeert de oppergod in het gezelschap van twee raven en/of twee wolven. Over zijn rechteroog draagt hij een zwarte lap.
In tegenstelling tot vele andere goden, zijn de Noorse Åsene niet onsterfelijk. Odin zal dan ook sterven gedurende de grote strijd in de Ragnarok na een strijd met de wolf Fenrir.
Belangrijke termen bij Odin: Gungir, Hugin en Mugin, Freke en Gere, Sleipnir, Lidskjalf, Frigg, Draupnir.
Thor, de zoon van Odin, was in grote streken van Scandinavië populairder dan Odin. De reden hiervan was dat Odin zich te vaak betrokken was in dubieuze gevalletjes. Odin lag bijvoorbeeld vaak in het verkeerde bed of misleidde mensen, terwijl Thor de trouw zelve vertegenwoordigt en veel meer recht voor z’n raap is. Thor is getrouwd met Sif (dit huwelijk is duidelijk beter dan dat van Odin en Frigg). Thor is Odin’s zoon.
Thor is de god van de donder en het weer – dit in een streek waar de oogst erg kwetsbaar is voor het climaat -. Hij staat ook bekend als groots strijder en er bestaan dan ook vele verhalen van gevechten waarin Thor strijdt ter meerdere glorie van de Åsene en voor de vrede in Midgaard. Behalve als groot strijder staat de god met de hamer bekend als een groot eter. Van Thor wordt verteld dat hij hele bokken tegelijk kan verzwelgen.
Het bekendst is Thor echter geworden door zijn hamer, Mjölnir, die als een boemerang kan worden weggeslingerd, waardoor bliksemschichten ontstaan, en altijd terugkeert naar Thor. Thor rijdt rond in een strijdwagen getrokken door twee magische bokken. Deze bokken dragen de namen Tanngrisner en Tanngjost, Tandenknarser en Tandenbreker. Wanneer deze bokken geslacht worden, kunnen ze opgegeten worden, maar iedere ochtend zullen uit de botten de bokken weer ontstaan. Bekend is in dit geval het verhaal van Thialf, die een mergpijpje van een der bokken brak. Toen de bok de volgende dag mank bleek strafte Thor de kleine jongen mild door hem als zijn persoonlijke schildknaap en loopjongen aan te stellen; ook de zuster van Thialf, Roskwa, werd bediende van de dondergod Thor.
Behalve zijn hamer, Mjölnir, droeg Thor ook altijd zijn magische gordel, Meginjarder en zijn handschoen Jarn Grieper, waarmee hij, wanneer hij deze droeg, zijn hamer met zoveel geweld ergens op kon laten terechtkomen dat dit altijd brak. Thor wordt meestal voorgesteld als een grote man met een woeste, rode baard en draagt een maliekolder. Bovendien draagt Thor altijd Mjölnir.
Thor en zijn vrouw Sif hebben enkele zoons. Uller is de zoon die, op het moment dat de onvrede met Odins wanbeleid dusdanig is aangewakkerd, plaats neemt op Odins troon en daar tien jaar regeert tot Odin terugkeert en berouw toont over zijn wanbeleid en zijn gedrag in Midgard. Zonder er verder nog woorden aan vuil te maken doet Uller dan weer afstand van de troon. Modi is een andere zoon van Thor en Sif. Van hem is alleen bekend dat hij uiteindelijk de Ragnarok zal overleven. Voor Thor met Sif trouwde had hij een verhouding gehad met de reuzin Jarnsaxa, waaruit een zoon voortkwam. Magni, Thor’s oudste zoon dus, zal ook de Ragnarok overleven en hij zal Thor’s werphamer Mjölnir erven. Hoewel zijn zoon’s Magni en Modi het einde van de wereld zullen overleven en Magni zelfs zal heersen na de Ragnarok, sterft Odin’s oudste zoon (zoals het een groot strijder betaamt) na een geweldige strijd met de Midgardsorm (wereldslang) Jörmungandr; nadat Thor het gedrocht van Loki doodde, stierf de dappere god aan het gif dat de slang in grote hoeveelheden over hem heen lekt.
Belangrijke termen bij Thor: Mjölnir, Meginjarder, Jarn Grieper, Tanngrisner en Tanngjost, Thialfi en Roskwa, Sif, Uller, Modi en Magni.
Heimdall is de zoon van de oppergod Odin en negen zeereuzinnen. Hij werd geboren aan de horizon en kreeg zijn kracht van de aarde, beweeglijkheid van de zee, maar bovenal kreeg hij warmte van de zon. Heimdall is de bewaker van de regenboogbrug, Bifrost, die Åsgard en Midgard met elkaar verbint. Om die reden is hij dan ook de god van de wachters en het ochtendglooren (een wacht duurde meestal van zonsondergang tot zonsopkomst en het ochtendgloren (het einde van de wacht) werd dan ook gezien als een geschenk van Heimdall aan de wachters.
Heimdall heeft extreem goede ogen en ook met zijn oren is niets mis. Zo kan hij het wol aan de schapen zien groeien en het gras in de weide horen groeien (en omgekeerd over meer dan honderden mijlen. Hij draagt altijd zijn hoorn, de Gjallarhorn met zich mee. Dit is ook het instrument waarop hij, wanneer de Ragnarok aanbreekt, driemaal zal blazen om de Åsene te waarschuwen dat de reuzen, gesteund door de balling Loki, Åsgard binnenvallen.
Belangrijke termen bij Heimdall: Gjallarhorn en Bifrost.
Frigg is de vrouw van de oppergod Odin. Ze staat bekend als bemoeizuchtig en overheersend. Frigg is de godin van de wolken, de lucht en de echtelijke liefde. Ze is de moeder van Balder, Hod(er), Hermod en (naar één bepaalde lezing, er zijn er ook die anders beweren) Tyr. Er wordt verteld dat ze vlas tot goud kan spinnen en overal kan kijken waar een zachte bries waait. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Odin zijn buitenechtelijke escapades veelal in afgesloten ruimtes houdt.
Frigg wordt vooral door vrouwen vereerd. Er wordt gezegd dat zij de macht heeft om een man helemaal ondersteboven van zijn vrouw te laten worden en dat ze (getrouwde vrouwen) vruchtbaar kan maken. Ze wil ook nogal eens ingrijpen, wanneer vrouwen lijden onder het huwelijk met een geweldadige man. Ze is dan ook bij de mannen niet de meest geliefde godheid en ook haar eigen man Odin laat haar af en toe links liggen. Hij negeert dan haar immer bemoeizuchtige en opdringerige houding en drijft zijn eigen zin door. Frigg is echter voor geen kleintje vervaard en deinst er niet voor terug om op listige wijze (of soms zelfs met achterbakse truucjes) haar zin door te drijven. Frigg heeft ook een dienstmeid: de godin Fulla
In haar ware verschijningsvorm is Frigg een vrouw van middelbare leeftijd en grote schoonheid, ze kan echter de vorm van ieder levend wezen aannemen.
Belangrijke termen bij Frigg: Odin, Balder, Hermod, Hoder, (Tyr), Fulla.
Sif is de vrouw van Thor. Ze is dan ook een stuk beter af dan Frigg, die een goede vriendin van haar is. Getrouwd als ze is met Thor, vormt ze de belichaming van de huwelijkse trouw. Evenals Thor is ze zeer behendig in het hanteren van wapens.
Loki, de god van de grap en grol, haalde eens een ver¬schrikke¬lijke ‘grap’ met haar uit, wat haar haar wonderschone goudge¬kleurde haren deed verliezen. Toen de woeste echtgenoot Thor zijn vrouw kwam wreken, was Loki genoodzaakt de prachtige haren te laten vervangen. De dwergen Brok en Sindri (ookal de vervaardigers van Odins speer Gungnir, Thor’s hamer Mjölnir) maken van goud een gouden pruik met altijd groiende, gouden haren. Sif is de moeder van Uller en Thor’s zoon Donar’s zoon Modi.
Belangrijke termen bij Sif: Thor, Brok en Sindri, Uller en Modi.
Eigenlijk is Freyr geen Åse, maar één der Wanen. Hij leeft echter sinds de uitwisseling van gijzelaars in Åsgard en behoort zeker tot de belangrijkste der Noorse goden. Freyr is de tweelingbroer van Freya. Samen komen ze voort uit een vrijage tussen Nord en zijn zuster. Freyr is de god van de vruchtbaarheid en voorziet de mensheid van alle blije dingen in het leven, zoals zonneschijn, vrede, vreugde en blijdschap. De dwergen Brok en Sindri (de zonen van Imwalt) maakten voor hem Skidbladnir, een inklapbaar schip als een wolk, waarop[ alle goden in een keer kunnen varen, maar die ook in Freyr’s broekzak past, en Gullinbursti, een gouden everzwijn dat echt leeft, waarop de jonge Wane rondrijdt. Freyr wordt voorgesteld als een knappe jonge man. Freyr is verschrikkelijk verliefd op de reuzin Gerda en trouwt met haar door toedoen van zijn dienaar Skir¬nir.
Skirnir is, hoewel in beginsel zeer vredelievend en altijd op zoek naar vreedzame oplossingen, een groot strijder. Freyr kreeg bewondering voor de man, die zo behendig met zijn grote slagzwaard kon omgaan en toch probeerde vreedzame oplos¬singen te vinden. Skirnir won de hand van de reuzin Gerda voor zijn meester door te dreigen dat hij de schone reuzin in een oude vrijster zou veranderen.
Belangrijke termen bij Freyr: Gullinbursti, Skidbladnir, Brok en Sindri, Skirnir, Freya, Nord en Gerda.
Freya is de godin van de vruchtbaarheid en de tweelingzus van Freyr. Zij komt voort uit een vrijage tussen Nord en zijn zuster. De Wane is de godin van de liefde, de ongekunstelde passie en de menselijke vruchtbaarheid. Vanwege haar hete passie en haar vonkende liefdesleven, wordt ze vaak geasso¬cieerd met vuur. Ze is de beschermvrouwe van een soort magie ‘seithr’ waarin vrouwen in trance vragen over de toekomst kunnen beantwoorden. (Het gaat hierbij niet om grote maat¬schappelijke vraagstukken, doch meer in het kader van ‘met wie zal ik trouwen’ en ‘hoeveel kinderen zal ik baren’.
Freya is ooit getrouwd geweest met Od. Hij is echter spoorloos verdwenen. Vanwege haar intense schoonheid en haar vonkende lief¬des¬leven is Freya vaak het onderwerp van gesprek bij de manne¬lij¬ke Åsene. Ze draagt het halssnoer Brisamen, welke ze be¬taald heeft door met elk van de vier dwergen, die het vervaar¬digd hadden, een nacht door te brengen. Van Freya wordt ver¬teld dat ze de gedaante van een valk aan kan nemen.
Freya is dol op de strijd en neemt ook vaak deel aan gevechten in haar door katten getrokken wagen en draagt gedu¬rende het gevecht een helm met rode pluimen. Van Freya is bekend dat ze een opwindend, wulps uiterlijk heeft en rode haren heeft.
Belangrijke termen bij Freya: Brisamen, Freyr, Nord en Od.
Bragi is de god van de dicht en vertelkunst. Hij is getrouwd met Iduna, de godin van de jeugd. Hij is de zoon van Odin en de reuzin Gunlodd. Hij werd geboren, drijvend op een bootje in een grot. Het enige dat zich op die boot bevond was een gouden harp, waarop de pasgeboren Bragi begon te spelen. Het eerste lied dat hij speelde was het Lied van het Leven. Hij verstaat de kunst mensen en goden met zijn verhalen en liederen te boeien en is in staat mensen, dieren en planten zijn wil op te leggen middels een lied op zijn harp.
Bragi wordt veelal voorgesteld als een oude man met een lange witte baard. Hij speelt dikwijls op zijn grote gouden harp. Bragi wordt vereerd door de Skalden (barden).
Belangrijke termen bij Bragi: Odin, Gunlodd en Iduna.
Balder is de god van de jeugd. Als zoon van Frigg is hij de god van schoonheid en uitstraling. Zo mooi als Baldr is er nooit een jongeman geweest en zal er nooit één zijn. Toen Odin water uit de Bron van het Lot had gedronken, kreeg Odin in een visioen te zien, dat zijn zoon Baldr vroeg zou sterven. Nadat hij dit aan Frigg had medegedeeld, vroeg deze alle planten, bomen en overige wezens of zij Baldr nooit zouden doden. Helaas vergat ze de mistletoe!Baldr, of Baldur, is getrouwd met Nanna. Uit dit huwelijk komt de rechtvaardige god Forseti, god van het recht, voort. Baldr en Nanna wonen in een burcht genaamd Breiablik.
Baldr heeft een broer Hodur. Deze is in tegenstelling tot de stralende, vrolijke Baldr blind en stil. Ondanks dat Hodur zo slecht bedeeld is, is hij toch niet afgunstig en ook Baldr kijkt niet neer op zijn blinde broer. Op een dag, als ze spelen op de Ida-weide in Åsgard, haalt Loki zijn gemeenste truc uit. Hodur speelt met een takje mistletoe en gooit deze vooruit. De veile Loki verandert het takje in een speer en laat deze speer de jonge Baldr in het hart treffen. Nanna, die het ziet gebeuren, sterft van verdriet. Samen varen ze op de boot Rinhorn naar Windheim, de hemel der goden. Alle goden huilen behalve Loki, die om de woede te voorkomen zich als oude dienster heeft vermomd.
Baldur wordt diezelfde dag nog gewroken, door Vali (ook wel Boë genoemd), die, juist op die dag geboren en nog geen dag oud, de droevige Hodur doodt.
Belangrijke termen bij Baldr: Nanna, Breidablik, Rinhorn, Hodur, Ida-weide en Forseti.
Hermod is de boodschapper der Goden. Hij is de beschermgod van de boodschappers, reizigers en de handelaars. Hermod is geen familie van de overige Åsene. Hij is een held die later, na wonderbaarlijk dapper gedrag, is opgenomen onder de Åsene.
Hermods meest kenmerkende attribuut was, behalve zijn pantser en zijn helm, een stok of staf, die Gambantein heette. Het teken van zijn waardigheid, dat hij overal mee naar toe nam.
Hij was degene die, toen Baldr eenmaal gestorven was door Hodrs pijl, afreisde naar Hel om daar de terugkeer van Baldr te eisen. Hel stemde hier in zoverre in toe dat Baldr zou terugkeren, wanneer alles en iedereen in Midgard en Åsgard zouden wenen om Baldrs dood. Aangezien Baldr de meest geliefde der Åsene was, weenden alle Åsene; zelfs de bomen en bloemen huilden om Baldrs dood en ook alle dieren waren zeer bedroefd. Zelfs alle mensen weenden om Baldrs dood, behalve één, een oud vrouwtje. Dit oude vrouwtje wilde niet wenen om de dood van de jonge Åse. Het oude vrouwtje was Loki in vermomming. Hermods reis naar het dodenrijk was voor niets geweest. Desalniettemin wordt deze heldendaad nog bij vele haard- en kampvuren bezongen.
Belangrijke termen bij Hermod zijn: Baldr en Hel.
Alle Åsene zijn dapper, doch Tyr, de oorlogsgod, blinkt uit door grote dapperheid. Over zijn afstamming bestaan verschillende lezingen. Eén ervan zegt dat hij de zoon is van Odin en Frigg, een andere zegt dat hij de zoon is van een reuzin met negenhonderd koppen en één van de leiders der reuzen. Deze lezing wil, dat Tyr zichzelf bij Odin kwam aanmelden om te strijden voor diens zaak. Tyr heeft een groot slagzwaard, Tyrfing, en weet daarmee goed om te gaan.
Toen de wolf Fenrir te gevaarlijk begon te worden in Åsgard, werd er door de Modsognor dwergen een onbreekbare halsring gemaakt. De Åsene wisten de wolf ertoe over te halen dat hij de ring, Gleipnir, zou testen. Fenrir wilde wel de zekerheid dat de Åsene hem, wanneer hij zich niet kon losbreken, weer zouden bevrijden van deze ring. Als waarborg hiervoor vroeg hij één der Åsene om zijn hand in zijn bek te leggen.
Het getuigt van Tyrs grote dapperheid, dat hij zijn hand in Fenrirs bek durfde te leggen. Uiteraard kon ook Fenrir de ring Gleipnir niet breken en toen hij ontdekte dat hij niet zou worden bevrijd uit deze ring, beet hij uit woede de rechterhand van Tyr af.
Tyr wordt dan ook altijd afgebeeld als een krijger met een geweldig zwaard in zijn linkerhand en zonder rechterhand. De oorlogsgod strijdt in de laatste strijd (de Ragnarok) tegen Loki. Beide laten hierbij het leven.
Belangrijke termen bij Tyr: Fenrir, Loki, Odin, Frigg en Tyrfing.
Iduna is de godin van de jeugd. Ze heeft bepaalde gouden appeltjes, die ervoor zorgen dat de goden niet ouder worden. Natuurlijk willen ook anderen dan de Åsene profiteren van de eeuwige jeugd, die men door deze appeltjes verkrijgen kan. Met name de reuzen proberen dan ook veelvuldig de jonge godin te ontvoeren. Dit wordt gelukkig vaak verijdeld. Ze is getrouwd met de dichtergod Bragi. Ze wordt vaak voorgesteld als een mooi, jong meisje van ongeveer zeventien jaar.
Belangrijke temen bij Iduna: Bragi en appeltjes.
Als zoon van Sif is hij het meest bekend om zijn regeringsperiode. Uller draagt bij zich een handboog en staat bekend als dapper en daadkrachtig.
Op een bepaald moment was Odin (waarschijnlijk uit onvrede met Frigg) verdwenen en dwaalde hij rond door Midgard en Jotunheim. Hier vrijde hij met vele vrouwen en reuzinnen. Vele koningen en adelijke geslachten beroemen zich er dan ook op dat zij afstammen van de Oppergod. Toen Odin nu lange tijd wegbleef en niemand hem kon vinden (hij wist zich zelfs voor zijn beide raven en voor Heimdall verborgen te houden), stookte Sif Frigg op om iemand anders op Odins troon te laten plaats nemen. Allereerst had Frigg daar geen oren naar, maar na lang stoken door Sif, veranderde Frigg van mening. Sif nu, die graag zag dat haar zoon Odins troon zou bestijgen, probeerde nu ook Uller over te halen. Uller wilde Odin echter niet afvallen, hij had immers veel bewondering voor de oppergod. Nadat Sif hem ervan overtuigd had dat de Åsene leiding ontbeerden en dat juist hij de aangewezen persoon was om die leiding op zich te nemen, ging Uller over stag en beriep een Ting. Op deze Ting werd Uller met algemene stemmen tot leider aangenomen, mede dankzij het lubben van Frigg en Sif.
Tien jaar lang bleef Odin weg en leidde Uller de Åsene vanaf Lidskjalf. Toen Odin dan terug kwam en alle Åsene van mening waren dat Uller hen beter leidden kon dan Odin, was het toch Uller, die zonder aarzelen de troon weer afstond aan de rechtmatige eigenaar. Hoewel Uller eigenlijk de enige was, die Odins hernieuwde leiderschap steunde, koestert Odin toch een soort eeuwige wrok tegen de jonge boogschuttersgod.
Uller wordt meestal voorgesteld als een jonge man met zwart haar en een grote handboog.
Belangrijke termen bij Uller zijn: Lidskjalf en Sif.
Forseti is de meest rechtschapene der Åsene. Hij heeft een uistekend gevoel voor recht. Hij heeft een schitterend rond paleis, Glitnir genaamd. Wanneer Odin over precaire zaken een oordeel moet vellen, vraagt hij hierbij veelal raad aan de god van het recht, Forseti. Forseti is de zoon van Baldr en Nanna.
Bij viking recht moet men zich echter iets anders voorstellen dan bij het romeins-christelijke recht dat tegenwoordig gehanteert wordt. Zo was het plunderen van Saxen, Galliërs of Kelten alleszins rechtvaardig. Ook het uitmoorden van hele stammen uit bloedwraak werd gezien als rechtvaardig. Forseti’s gevoel van recht volgt gewoon uit het gebeuren van alle dag in de noorse viking wereld.
Forseti wordt voorgesteld als een aantrekkelijke man, gekleed in een gouden tuniek met zilveren randen. Forseti kan voelen of iemand al dan niet de waarheid spreekt. Hij komt dan ook wel eens te hulp wanneer mensen in Midgard, die de waarheid spreken, onterecht gestraft worden.
Belangrijke termen bij Forseti: Glitnir, Baldr en Nanna.
Loki is Odins halfbroer en vooral in het begin de Åse, die voor een vrolijke noot zorgde in Åsgard. Zijn grapjes werden echter steeds wranger, via het afsnijden van Sifs haren tot het doden van Baldr via Hodurs hand, zodat hij uiteindelijk verbannen werd uit Åsgard.
Loki bezit de magische kracht, de vorm van ieder levend wezen aan te nemen. Zo veranderde hij zich ooit in een merrie om de hengst Svaoilfari af te leiden, opdat diens baas, een reus, zijn weddenschap met de Åsene, niet zou kunnen winnen. Als merrie raakte hij toen zwanger en baarde uiteindelijk (na vele maanden drachtig te zijn geweest en al die tijd niet bij machte om zichzelf weer terug te veranderen in goden gedaante) het achtbenige paard Sleipnir.
Loki werd hiermee zo gepest (wie de bal kaatst moet hem terug verwachten) dat hij voor een tijdje wegvluchtte uit Åsgard. Dit bracht hem bij de reuzin Angrboda, die hem drie kinderen baarde: Hel, Jörmungandr en Fenrir. Hel, is een meisje, waarvan de ene gezichtshelft ontbreekt. Jörmungandr is een geweldige slang, die zo groot werd, dat Thor hem uiteindelijk om Midgard heen heeft moeten leggen, omdat er anders geen plaats meer was voor de slang. Ze werd daarna nog steeds groter, totdat ze haar eigen staart tegenkwam. Deze heeft ze sindsdien altijd in haar bek. Het derde kind, Fenrir, is een uitzonderlijk grote en gevaarlijke wolf.
Na zijn verbanning uit Åsgard zet Loki de reuzen, die de eeuwige vijanden van de Åsene zijn, aan tot het beginnen van een oorlog. Gesteund door zijn kinderen en de reuzen trekt Loki dan ook ten strijde, nadat de haan Fjalar drie maal gekraaid heeft. De Ragnarok breekt aan. In de Ragnarok strijdt Loki met Tyr en zij doden elkaar.
Belangrijke termen bij Loki: Svaoilfari, Sleipnir, Angrboda, Hel, Jörmungandr, Fenrir en Baldr.
De Åsene waren de Goden der Vikingen en uit alles blijkt dit: hun verlangen naar de strijd, hun bewondering voor dapperheid, hun waardering voor trouw en eerlijkheid, maar ook de typische hoorns, drakars en hechte familieband komen veelvuldig voor; zelfs de dieren, die zich om de Åsene heen bevinden, zijn de dieren van de Noorse wouden. Wolven komen veelvuldig voor, maar raven ook. De otter, de adelaar en de beer (berserker) zijn allen beesten van het noorden. Draken zijn dan wel niet typisch voor de Noorse mythologie alleen, zij komen wel veelvuldig voor in de oude verhalen.
De belangrijkste god was Odin, die bij de Germanen Wodan werd genoemd. Deze draagt ook alle eigenschappen van een Vikingstamhoofd in zich. Volgens de verhalen zijn vele van de Åsene zijn zonen en vele van de menselijke leiders afstammeling van de oppergod.
De Åsene leefden in hun eigen wereld, de Åsgard. Zij waren echter niet het enige goddelijke geslacht dat de Vikingen kenden. Er was bovendien een ander geslacht van goden, de Wanen. In het begin der tijden had dit vaak tot twist en strijd geleid, later, nadat ze elkaar gijzelaars hadden uitgewisseld, leefden echter zij op goede voet met elkaar. Deze uitwisseling van gijzelaars is dan ook de reden van het feit dat de kinderen van Njord, Freyr en Freya (beide Wanen), opgenomen waren binnen de Åsene en de Åse Hönir en de reus Mimir bij de Wanen.
De Åsene vochten heel wat af. Ze hadden een eeuwigdurende vete met de reuzen, die in Jøtenheim, leefden. De Åsene stamden namelijk af van de reuzen en de reuzen hebben het nooit kunnen verdragen dat deze ‘nieuwelingen’ zichzelf goddelijke macht hadden verworven en zich boven hen hadden gesteld.
Deze vete zal uiteindelijk eindigen in de Ragnarok (het einde van de wereld), waarin alle werelden zullen vergaan en de grote Åsene als Odin, Thor en hun aartsvijanden, Loki en Fenrir, het lootje zullen leggen. Slechts de jonge Åsene zullen dit overleven, tezamen met twee mensen: Lif en haar man Lifthrasnir.